Hotel Centrál Nagykanizsa
Fel szeretne iratkozni hírlevelünkre? Kérjük adja meg email címét!
Ön oldalunk
237215.
látogatója
 
Látnivalók Nagykanizsán
Igény esetén városnéző sétákat szervezünk idegenvezetővel. Bővebb felvilágosításért forduljon hozzánk bizalommal.
Thúry György Múzeum
1705-12 között épült a kanizsai vár tégláiból a város legrégebbi háza. A Batthyány-család tulajdonát képezte, a kanizsaiak hercegi várként emlegették. Az épület funkciója többször változott, jelenleg a Thúry György Múzeumnak ad helyet, az utca felőli részén üzletek vannak. Egyemeletes, barokk épület boltíves kapuzattal és kváderezett földszinttel. A múzeum udvarán helyezték el védtető alatt az eredeti Török kutat, melynek szögletes kőmedencéje - hagyományok szerint - Kanizsa török kori várából származik.
Magtár (Magyar Plakát Ház) és Kiskastély
Az Erzsébet tér 15. szám alatti ház udvarának keleti oldalán látható egy késő barokk stílusú emeletes épület. 1800 körül magtár céljára építették. Az épület homlokzatát felül timpanon zárja, az apró kőkeretes ablakok alig tagolják a falsíkot. A bejárat vasajtaja lehet eredeti is. A belső berendezése utal a magtár jellegére. Ma az országban egyedülálló Magyar Plakát Háznak ad helyet.
Zsinagóga
Az egyszerű külsejű klasszicista épületet 1807-21 között építette a 375 tagú zsidó hitközség a helyi földesúr támogatásával. Akkori rendelkezések szerint az utcai frontra nem épülhetett. Az orgonát 1845-ben a pécsi Focht Ferenc készítette, s ekkor készült el az első emeleti karzat is. Az épület külseje puritán, falát lapos lizénák tagolják. Jó akusztikájú, nagy belső térrel rendelkezik. Az utcára néző egyemeletes, szintén klasszicista épület a zsidó hitközség tulajdona. Ebben az úgynevezett Zsidóházban működött a történelmi Magyarország egyik legrégibb gyógyszertára a Fekete Sas. Empir bútorzatát a múzeum őrzi. A másik földszinti üzlethelyiségben a Magyar Divatcsarnok, Fürst József divatüzlete működött az 1920-30-as években. 1944-ben a zsidóházban és a Zsinagógában hozták létre a nagykanizsai gettót. 1944. október 26-28-án itt gyűjtötték össze a város és környékének 3000 zsidó lakosát, hogy Németországba hurcolják őket. A bejárat előtt tábla emlékeztet az I. világháborúban elesett, illetve a koncentrációs táborba hurcolt zsidókra.
Sportuszoda
Kellemes napokat tölthetnek egy szép városban, akik Nagykanizsára látogatnak fürdőzni. A városi strandfürdő és uszoda jelenlegi területén négy medence várja, elsősorban a sportolni vágyó fürdőzőket.
Vasemberház

A Vasemberház

A város földesura építtette a XVIII. század közepén barokk stílusban, később klasszicista vonásokat is nyert. Eredetileg a Batthyány család vendégfogadója volt, később a földszintjén üzleteket, az emeletén pedig lakásokat alakítottak ki. A XIX. században alakították át klasszicista vonásokkal, ebben az időben sörháznak nevezték. Mai nevét a korábban benne lévő Unger Ullmann féle vaskereskedés cégére után kapta. L alakú, két utcára néző egyemeletes, nagyméretű épület, homlokzatának egyszerűségét az Erzsébet téri oldalon látható timpanon sem változtatja meg. A legutóbbi felújítás során kibontották az Ady utca felőli rész boltíveit és árkádokat alakítottak ki. A mai állapotában alul üzleteknek ad helyet, az emeleten pedig az elegáns házasságkötő és fogadó termeket találjuk.
Alsóvárosi templom és kolostor

Alsóvárosi templom és kolostor

Az alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József plébániatemplom, a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lebontott vár tégláiból a ferencrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek, a falak mentén díszes mellékoltárok láthatóak. A szenteltvíztartót eredeti török sírkőből faragták. A főoltár képét C. F. Sambach festette 1770 körül. Ennek és a szószéknek a város kegyura, gróf Batthyány Lajos volt a megrendelője. A városi testületek és polgárok által készíttetett oltárképek és faragványok a ferences ikonográfiát követik, valószínűleg a rendi műhely munkái. A legnagyobb érétkűek a barokk faszobrok, megtekintésre érdemesek a sekrestyében lévő faragott barokk szekrények is. A templom alatt nagy kripta van. 
Ugyancsak barokk stílusú a kétszintes kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület, ehhez kapcsolódik egy L alakú szárny. Tágas ebédlőjének a mennyezeti freskói tönkrementek, szép intarziás ajtaját a múzeum őrzi. A kolostorban 2001-ig a kanizsai Városi Könyvtár működött, ma újra egyházi tulajdon.
Magtár (Magyar Plakát Ház) és Kiskastély (Képzőművészetek Háza)
Magtár (Magyar Plakát Ház) és Kiskastély (Képzőművészetek Háza)

Az Erzsébet tér 15. szám alatti ház udvarának keleti oldalán látható egy késő barokk stílusú emeletes épület. 1800 körül magtár céljára építették. Az épület homlokzatát felül timpanon zárja, az apró kőkeretes ablakok alig tagolják a falsíkot. A bejárat vasajtaja lehet eredeti is. A belső berendezése utal a magtár jellegére. Ma az országban egyedülálló Magyar Plakát Háznak ad helyet.
A magtár mellett, a bejárattal szemben egy szép neoklasszicista villa látható. 1874-ben Krausz Mária nyaraló lakházaként készült. Közvetlenül a II. világháború előtt Lázár László gabonakereskedő birtokolta. Az 1996-ban felújított épület képtár szerepet kapott. Helyet ad állandó kiállítás keretében az Indiában új hazát talált Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet (anya és leánya) keleti világba kalauzoló festményeinek, valamint a kanizsai születésű, de Kaposváron élő Z. Soós István festőművész életművének.
Hotel Central  8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 23.  |  Tel: +36 93 314 000  |  Fax: +36 93 310 111  |  e-mail: info@hotelcentral.hu  |  website: theeye.hu