Hotel Centrál Nagykanizsa
Fel szeretne iratkozni hírlevelünkre? Kérjük adja meg email címét!
Ön oldalunk
237215.
látogatója
 
Nagykanizsa rövid története
Nagykanizsa

Nagykanizas

Nagykanizsa régi mező és kereskedőváros. A Római birodalomra visszanyúló múlttal rendelkezik. A terület már az őskorban is lakott volt. Kanizsa nevével 1245-ben találkozunk először, amikor Knysa (jelentése hercegé, fejedelemé) formában említik IV. Béla egyik adományozólevelében. Határában fontos királyi útvonal (via Regia) haladt át, ami a mai 7-es főútvonal, amely akkoriban hadiútként Fehérvárról indulva a Balaton mentén Kanizsán vezetett keresztül Horvátország felé.

1323-ban Károly Róbert oklevelében szerepel először maga a vár. A várnagy az Osl nembeli Lőrinc volt, az ő leszármazottai veszik fel később a „Kanizsai” nevet. Szigetvár eleste után (1566) a déli végvárvonal legfontosabb elemévé vált. Kapitánya ekkor Thúry György volt. 1690. április 13-án Batthyány Ádám szabadítja fel a várost. 1705-ig a bécsi udvari kamara fennhatósága alatt az élet újra felvirágzik, a vár benépesül.
Nagykanizsa

Nagykanizsa

Kedvező földrajzi helyzete miatt újra beindul a kereskedelem és a 18. század végére újra megkapja a vásártartási jogot. A földművelés és a kézművesség mellett ez lesz a város fő megélhetési forrása. A vár köveiből megindul az építkezés, az üzleti élet élénkül. 1765-ben Batthyány Lajos piarista gimnáziumot alapít, ami a térség szellemi központjává válik. 

A 19. század második felében több kereskedelmi jelentőségű vasútvonalat is átadnak, és az első bankok is ebben az időszakban jönnek létre. Kibővül az oktatás, kereskedelmi felsőiskolát hoz létre a város zsidó lakossága, kórházat alapítanak, és a kereskedelem mellett egyre több ipari üzem (pl. téglagyár, sörgyár) is települ a városba. 
Az 1930-as évek végén felfedezik a földgázt, és kőolajat, melynek hatására megalakul a MAORT telep (Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság).

A város építészetileg nagyon színvonalas és szép épületei vannak. Nagyon sok a parkos és zöld terület, az utcák nem unalmasan egyenesek, a zalai dombok vonulatát követve kanyarognak, tehát igazán izgalmas a város képe.
Hotel Central  8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 23.  |  Tel: +36 93 314 000  |  Fax: +36 93 310 111  |  e-mail: info@hotelcentral.hu  |  website: theeye.hu